Apabila mengambil Takaful Di usia lanjut

Harini aku ke HKL untuk berjumpa dengan Salah seorang bekas Client ku semasa aku di GSK dahulu.

Doktor pakar yang aku kagumi sejak dulu. Aku sangat terharu apabila dia menghubungi ku untuk bertanya tentang 1 Million Policy . Beliau memerlukan pelan perlindungan untuk MLTA untuk Rumah barunya yang baru sahaja loan di approve oleh bank.

Apa yang aku ingin kongsikan di sini ialah pengambilan MLTA di usia lanjut. Sebagai mana yang kita tahu , pengambilan Insurance/ Takaful di perngaruhi oleh umur kita.

Mungkin pada usia muda kita tidak mempunya kapasiti untuk membeli rumah impian kita tetapi kita boleh merancang bila untuk kita dapatkannya. Harini doktor pakar yang hampir berumur 50 tahun tercengan bila aku berkata harga 1 Million Policy untuk umurnya dalam RM 1500 monthly. Beliau tidak expect ia menjagkau ke harga itu.  Situasi itu membuatkan dia terfikir apakah cara lain yang dia ada. what options does he have?

  1. MRTA – RM 60,000 lumpsum . Jika tiada lumpsum , ia boleh dimasukkan ke dalam loan dan akan dipengaruhi oleh interest di dalam loan. instead of paying RM 60,000, dia akan end up paying near to RM 200,000
  2. MLTA RM1500 regular payment monthly dan pelan ini mempunyasi simpanan dan boleh dipakai untuk beberapai situasi. boleh digunakan sebagai MLTA dan juga income protection. Dia juga boleh mewasiatkan supaya wang ini di infakkan apabila dia tiada lagi di bumi. Have you ever thought todo a charity worth RM 1 million? which is more do able to you? making charity of 1 million when you are alive or when you are no more alive?

Maka pelajaran yang aku dapat harini, Setiap orang yang mempunyai goal untuk membeli rumah, wajar sign up for MLTA even before buying a house. kenapa? kerana pada umur 30, rm 1 Million policy bernilai RM 500 sebulan. tetapi ia menjadi RM 1500 sebulan jika kita memohon lindungan ini pada umur 50 tahun.

KErja aku sebagai Takaful Advisor makin tinggi. Aku kena create awareness dengan lebih luas and reach as many people as possible supaya mereka mengerti konsep pengambilan takaful.

Situasi aku tadi, aku sangat berharap yang aku dapat provide solution kepada dia. Dia telah banyak membantu ku semasa aku bekerja sebagai Rep di GSK. aku harap during nex follow up session kami dapat memutuskan pilihan yang terbaik untuk dia.

 

so guys, GET YOUR MLTA EVEN BEFORE BUYING YOUR PROPERTY!

 

LOVE,

DAISY

1 Comment

  1. jauh beza tuh dari 30 , bila dah 50 gluppp.. nak bayarnya… apepun satu ilmu baru.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *